ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL info@nosilia.org.gr
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ 2102112395
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Νόσος Alzheimer και Τεχνολογίες υγείας

Η περιήγηση στο παρόν της νόσου Alzheimer (Ν.Α.) αναδεικνύει την εμπλοκή της νέας τεχνολογίας σε ρόλο πρωταγωνιστή. Η τεχνολογική αφθονία πλαισιοθετεί την πολυμορφία των θεραπευτικών δραστηριοτήτων σε πλανητική κλίμακα. Αναμφίβολα, ο ρόλος της νέας τεχνολογίας (διαδίκτυο, μηχανές υποβοήθησης, τεχνολογίες υγείας) συνθέτει ένα νέο φάσμα δράσης γύρω από τη Ν.Α..

Τα νέα μοντέλα διαχείρισης της Ν.Α., αποτελούν την εξελικτική μετάβαση από την φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου προς μία προσέγγιση μη αναγώγιμη στη φαρμακευτική δράση. Καθίσταται πλέον αντιληπτός και ο επαναπροσδιορισμός των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων μέσα από το λειτουργικό στίγμα των νέων τεχνολογιών. Η εξοικείωση με αυτές τις εφαρμογές εντοπίζεται ήδη στο επίκεντρο των διεθνών ερευνών και συνεδριών. Πρόκειται για την απαρχή μιας νέας οπτικής απέναντι στη Ν.Α., το εύρος της οποίας δεν είναι μετρήσιμο αυτή την ώρα.

 

 

Η τεχνολογική ανάπτυξη ως ρυθμιστική αρχή σε ένα μέλλον με αυτοεξυπηρετούμενους ασθενείς

Η συνεισφορά του διαδικτύου στις υπηρεσίες υγείας είναι πολυεπίπεδη και σηματοδοτεί το άνοιγμα μιας νέας εποχής, όπου οι δυνατότητες υποστήριξης πολλαπλασιάζονται κατά τρόπο ευφάνταστο και πλήρως εναρμονισμένο με τις ανάγκες.

Με την χρήση ενός tablet δημιουργούνται δυνητικοί χώροι όπου ο ανοϊκός ασθενής δέχεται μια τηλεπίσκεψη κάποιου οικείου προσώπου ή και ιατρού. Επιπλέον, προσομοιωτές είναι σε θέση να οδηγήσουν τον ασθενή σε εικονικά ταξίδια (προσομοιωτής ΚΤΕΛ βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού), προσφέροντας προκλητικές δυνατότητες ιδιαίτερα ευεργετικές για τον πάσχοντα. Ακολουθούν τα κατοικίδια-ρομπότ, που θα συμβιώνουν συντροφικά εμποδίζοντας την καταθλιπτική απόσυρση. Σε αυτό το τεχνολογικό σύμπαν χρειάζεται να προστεθούν και οι τρισδιάστατοι φροντιστές, έτοιμοι να διευκολύνουν από τον ψηφιακό τους χώρο κάθε μορφής αίτημα, αναβαθμίζοντας ποιοτικά τη ζωή των ασθενών και έχοντας ως στόχο την ομαλοποιητική διαχείριση αυτού του πληθυσμού. Ηλεκτρονικά συστήματα υγείας ενσωματωμένα στο οικιακό περιβάλλον, θα μπορούν να δημιουργούν συνθήκες εργαστηρίου έτσι ώστε να παρακολουθούν σχολαστικά την πορεία των ασθενών ασκώντας εξ αποστάσεως ιατρικές πράξεις. Εδώ, αποκαλύπτεται μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων που εκκολάπτονται δυναμικά από την τεχνολογική εγχειρηματικότητα. Και αν όλα παραπέμπουν σε επιστημονική φαντασία, απαιτείται να θεωρήσουμε δεδομένο πως πρόκειται για συναρπαστικές ιδέες υπό ανάπτυξη.

Οι αυτοεξυπηρετούμενοι ασθενείς δεν αποτελούν ένα απρόσιτο μέλλον, γεγονός  το οποίο έρχεται να πιστοποιήσει η τεχνολογική  επέκταση που δεν παύει να μας εκπλήσσει. Ο μετριασμός της σύνθλιψης των φροντιστών, θα αποτελέσει την εναρκτήρια επιτυχία του τεχνολογικού αναβρασμού, και αυτό χρειάζεται να επισημανθεί αφού αποτελεί προνομιακό ζητούμενο.

Θάνος Καλογιάννης
Ψυχολόγος